Τι είναι το υπερηχογράφημα ανάπτυξης – doppler;

СНПЧ А7 Уфа, обзоры принтеров и МФУ

Με την υπερηχογραφική εξέταση μπορούμε να ελέγξουμε την ανατομία και την ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ ταυτόχρονα αποκλείουμε εμβρυικές διαμαρτίες που ενδέχεται να μιμηθούν παθήσεις ανάπτυξης του εμβρύου.

Αρχικά, ο έλεγχος ανάπτυξης γίνεται με βάση το μέγεθος του εμβρύου το οποίο αξιολογείται με υπερηχογραφικές βιομετρικές μετρήσεις. Συγκεκριμένα, αξιολογείται το μέγεθος του κρανίου (αμφιβρεγματική διάμετρος BPD, περίμετρος κεφαλής HC και διαπαρεγκεφαλιδική διάμετρος TCD), του κορμού (περίμετρος κοιλίας AC) και των άκρων (μήκος μηριαίου οστού FL και μήκος βραχιόνιου οστού HL). Στη συνέχεια, οι τιμές αυτές συγκρίνονται με το φυσιολογικό εύρος της κάθε μέτρησης ανάλογα με την ηλικία κύησης του εμβρύου.  Ακόμη, αξιολογείται το βάρος του εμβρύου, το οποίο υπολογίζεται με ειδικούς αλγορίθμους.

Βέβαια, ο ρυθμός ανάπτυξής αξιολογείται μόνο μετά από δύο ή και παραπάνω διαδοχικές βιομετρικές μετρήσεις σε χρονοδιάστημα 2-3 εβδομάδων.  Η ανάπτυξη ορίζεται ως φυσιολογική όταν η βιομετρία του εμβρύου βρίσκεται εντός του φυσιολογικού εύρους μετρήσεων, ενώ ως παθολογική ορίζεται όταν μια ή περισσότερες βιομετρικές μετρήσεις αποκλίνουν από το φυσιολογικό εύρος κατά την διαδοχική μέτρηση. Ωστόσο, εάν οι μετρήσεις είναι χαμηλότερες του φυσιολογικού, αλλά το έμβρυο συνεχίζει να μεγαλώνει, πιθανότατα πρόκειται για λανθασμένη αξιολόγηση της ηλικίας κύησης.

Η ανώμαλη ανάπτυξη του εμβρύου διακρίνεται σε ασύμμετρη και συμμετρική βάσει των αναλογιών του μεγέθους του κρανίου και του κορμού (HC/AC, TCD/AC), του κρανίου και του μηρού(HC/FL) και τέλος του κορμού και του μηρού (AC/FL).

Με την μέθοδο Doppler έχουμε την δυνατότητα να αξιολογούμε την αιματική ροή σε διάφορα αγγεία, είτε της μητέρας είτε του εμβρύου.  Η υπερηχογραφία Doppler έχει αποδειχτεί ευαίσθητη μέθοδος αξιολόγησης της μεταβολικής κατάστασης του εμβρύου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βάσει της αιματικής ροής στις μητριαίες αρτηρίες ελέγχεται και η μητριαιο-πλακουντική κυκλοφορία.  Η αιμοδυναμική κατάσταση του εμβρύου εκτιμάται με τον έλεγχο της αιματικής ροής στην ομφαλική αρτηρία, στην μέση εγκεφαλική αρτηρία και στο φλεβώδη πόρο.

Ωράριο λειτουργίας

Τα ιατρεία λειτουργούν κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Ιατρείο Κουφαλίων
Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 09:00-13:30
Τρίτη-Πέμπτη: 17:00-21:00
Ιατρείο Γιαννιτσών
Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 17:00-21:00
Τρίτη-Πέμπτη: 09:00-13:00
ΕΟΠΥΥ Η γιατρός είναι συμβεβλημμένη με τον ΕΟΠΥΥ

Κέντρο προγεννητικής διάγνωσης - Γυναικολογικό ιατρείο Γιαννιτσά

ΔιεύθυνσηΓκόνου Γιώτα 20 (πλατεία), 58100 Γιαννιτσά

ΤηλέφωνοTηλ / Fax: 23820 21400 | Kιν: 6937 186103 

Email Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γυναικολογικό - Μαιευτικό ιατρείο Κουφάλια

ΔιεύθυνσηΤζιβαροπούλου 77Α, 57100 Κουφάλια

ΤηλέφωνοTηλ: 23910 21355 | Fax: 2391021356 | Kιν: 6937 186103

Email Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας στο Facebook και στο Twitter