Πότε ένα ζευγάρι θεωρείται ότι έχει πρόβλημα γονιμότητας και πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο;

Ένα ζευγάρι οφείλει να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό (εξειδικευμένο γυναικολόγο) για την αντιμετώπιση πιθανόν προβλημάτων γονιμότητας, όταν η γυναίκα μετά από ένα χρόνο  συχνών (3-4 ανά εβδομάδα) επαφών χωρίς προφύλαξη δεν καταφέρνει την επίτευξη εγκυμοσύνης. Το διάστημα του ενός έτους αναμονής μειώνεται στο 6 μηνο όταν η γυναίκα έναι άνω τον 35 ετών (απότομη, κατακόρυφη πτώση της γονιμοποιητικής ικανότητας της γυναίκας μετά το 37 έτος της ηλικίας της).

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπίτιδας;

Τα κολπικά υγρά είναι διάφανα, άοσμα ή με την ιδιάζουσα οσμή της κάθε γυναίκας και επηρεάζονται από την φάση του κύκλου αυτής αλλάζοντας ποσότητα και σύσταση. Οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα  και  στην οσμή αυτών, σε συνδιασμό με συνοδά συμπτώματα καύσος, κνησμού , δυσπαρεύνειας και και άλγος έξω γεννητικών οργάνων είναι σημάδια κολπίτιδας και πρέπει να αντιμετωπίζεται μετά την απαραίτητη γυναικολογική εξέταση από τον γυναικολόγο.

Σε ποια ηλικία η γυναίκα αρχίζει να κάνει μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών;

Εάν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι ( κληρονιμικό ιστορικό, παθολογικά ευρήματα στην ψηλάφηση μαστών) τότε η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστών πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο μετά το 40 έτος της ηλικίας.

Τι περιλαμβάνει η η εξέταση των μαστών;

Η εξέταση των μαστών περιλαμβάνει την ψηλάφηση  των μαστών(από τον γυναικολόγο και από την ίδια την γυναίκα), την ψηφιακή μαστογραφία και το υπερηχογράφημα των μαστών.

Τι είναι το τεστ Παπανικολάου;

Είναι ένα screening τεστ που πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες από τον πρώτο χρόνο που αρχίζουν τις σεξουαλικές τους επαφές και περιλαμβάνει την λήψη κολποτραχηλικού επιχρίσματος από τον γυναικολόγο για την ανίχνευση ανωμαλιών των κυττάρων του τραχήλου-κόλπου από τον κυτταρολόγο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τι περιλαμβάνει ο γυναικολογικός προληπτικός έλεγχος και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Ο γυναικολογικός προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει ένα τεστ-παπανικολάου και μία εξέταση μαστών για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου και του μαστού και πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο.

Πότε φαίνεται μια εγκυμοσύνη με υπερηχογράφημα;

Η υπερηχογραφική εξέταση μπορεί να γίνει είτε διακολπικά, είτε διακοιλιακά. Ωστόσο, στην αρχή της κύησης η διακολπική μέθοδος υπερέχει της διακοιλιακής, καθώς η υπερηχογραφική κεφαλή φτάνει πιο κοντά στη μήτρα.  Η εξέταση αυτή δεν είναι ευχάριστη για τις περισσότερες γυναίκες, είναι όμως ασφαλής και ανώδυνη.

Πώς ορίζεται η πιθανή ημέρα τοκετού;

Η σύλληψη γίνεται συνήθως την 14η ημέρα του κύκλου της, (δηλαδή 2 εβδομάδες μετά την τελευταία της περίοδο), εφόσον έχει φυσιολογικό κύκλο 28 ημερών.

Γι’ αυτές τις γυναίκες η πιθανή ημερομηνία τοκετού μπορεί να ορισθεί ως 40 εβδομάδες (280 ημέρες) μετά από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου (εμμήνου ρύσεως).

Πώς ορίζεται η ηλικία κύησης μιας εγκυμοσύνης;

Ο πιο ακριβής τρόπος για να οριστεί η ηλικία μιας κύησης είναι το υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου. Η μέτρηση του κεφαλοουραίου μήκους (CRL) του εμβρύου μάς επιτρέπει να υπολογίσουμε την ηλικία κύησης με την μικρότερη δυνατή απόκλιση (+/- 4 ημέρες).

Ένας ακόμη απλός, αλλά όχι ακριβής, κανόνας υπολογισμού της ηλικίας κύησης είναι ο εξής:

Τι είναι η αυχενική διαφάνεια;

Αυχενική διαφάνεια (nuchal translucency) είναι η υπερηχογραφική εμφάνιση της υποδόριας συσσώρευσης υγρού πίσω από τον αυχένα του εμβρύου.

Το πάχος της εμβρυϊκής αυχενικής διαφάνειας μετριέται κατά το υπερηχογράφημα που εκτελείται από την 11η έως την 13ηεβδομάδα+6 ημέρες της κύησης. Συνδυάζεται, δε, με την ηλικία της μητέρας, ώστε να παρέχει μια αποτελεσματική μέθοδο διαλογής πληθυσμού για την τρισωμία 21.

Πότε γίνεται η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας;

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον όταν το έμβρυο έχει κεφαλοουριαίο μήκος (η απόσταση από το κεφάλι του έως το ισχίο του) από 45 έως 84mm.

Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στην περίοδο από την 11η έως την 13η εβδομάδα+6 ημέρες κύησης.

Τι ελέγχουμε με την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας;

Αρχικά ορίζεται ο αριθμός των εμβρύων που εξετάζονται και η χοριονικότητά τους (ο αριθμός των εμβρυικών σάκων και των πλακούντων), εφόσον πρόκειται για πολύδυμη κύηση. Στην συνεχεία, υπολογίζεται η εβδομάδα κύησης βάσει του κεφαλοουριαίου μήκους του εμβρύου.

Τι σημαίνει αυξημένη αυχενική διαφάνεια;

Η αυξημένη αυχενική διαφάνεια σχετίζεται με εμβρυϊκές διαμαρτίες και εμβρυϊκό θάνατο. Ωστόσο, η πλειονότητα των εμβρύων επιζούν και αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Η ύπαρξης της αυξάνει τον κίνδυνο για συγκεκριμένες παθήσεις των εμβρύων, όπως χρωμοσωμικές ανωμαλίες, δομικές ανωμαλίες (με πιο συχνές τις συγγενείς καρδιοπάθειες), γενετικά σύνδρομα και περιγεννητικές λοιμώξεις.

Το έμβρυο έχει αυξημένη αυχενική διαφάνεια. Τι ελέγχουμε μετά;

Μετά τη διάγνωση της αυξημένης αυχενικής διαφάνειας, βασικός στόχος είναι να διαχωριστούν τα έμβρυα που πιθανά θα εμφανίσουν προβλήματα από εκείνα που πιθανά θα είναι φυσιολογικά.

Αρχικά πρέπει να γίνει  λήψη χοριακών λαχνών (CVS) ή αμνιοπαρακέντηση για έλεγχο του καρυότυπου του εμβρύου, καθώς ο κίνδυνος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι αυξημένος.

Ωράριο λειτουργίας

Τα ιατρεία λειτουργούν κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Ιατρείο Κουφαλίων
Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 09:00-13:30
Τρίτη-Πέμπτη: 17:00-21:00
Ιατρείο Γιαννιτσών
Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 17:00-21:00
Τρίτη-Πέμπτη: 09:00-13:00
ΕΟΠΥΥ Η γιατρός είναι συμβεβλημμένη με τον ΕΟΠΥΥ

Κέντρο προγεννητικής διάγνωσης - Γυναικολογικό ιατρείο Γιαννιτσά

ΔιεύθυνσηΓκόνου Γιώτα 20 (πλατεία), 58100 Γιαννιτσά

ΤηλέφωνοTηλ / Fax: 23820 21400 | Kιν: 6937 186103 

Email Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γυναικολογικό - Μαιευτικό ιατρείο Κουφάλια

ΔιεύθυνσηΤζιβαροπούλου 77Α, 57100 Κουφάλια

ΤηλέφωνοTηλ: 23910 21355 | Fax: 2391021356 | Kιν: 6937 186103

Email Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας στο Facebook και στο Twitter