Υπερηχογραφήματα

Μάθετε για τις ενδείξεις, την διαδικασία και τα αποτελέσματα…

Υπερηχογράφημα Αρχόμενης Κύησης

Το υπερηχογράφημα αρχόμενης κύησης αποτελεί, ουσιαστικά, την πρώτη υπερ-ηχογραφική εξέταση που διενεργείται σε μια εγκυμοσύνη και πραγματοποιείται από την 6η έως και την 10η εβδομάδα της κύησης.

Pregnant woman hugging her belly

Ενδείξεις

Μια εγκυμοσύνη μπορεί να επιπλακεί από πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η υγεία της μητέρας και να επηρεαστεί η έκβαση της κύησης. Αυτό το πρώιμο υπερηχογράφημα αποτελεί μια σημαντική εξέταση για όσες μητέρες παρουσιάζουν :

  • Κολπική Αιμορραγία
  • Έντονο κοιλιακό πόνο
  • Υπερέμεση κύησης
  • Απώλεια συμπτωμάτων κύησης
  • Άγνωστη θέση εμβρυικού σάκου / αποκλεισμός εξωμήτριου (έκτοπης κύησης)
  • Μη εξακριβωμένη παλίνδρομη κύηση
  • Μη εξακριβωμένο αριθμό εμβρύων (πολύδυμη)
  • Γυναικολογικές παθήσεις (κύστες-ινομυώματα) που μπορούν να επηρεάσουν την κύηση

Διαδικασία

Η εξέταση διενεργείται διακοιλιακά ή διακολπικά και, σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς ακίνδυνη. Ωστόσο, η διακολπική μέθοδος υπερέχει σε αυτό το πρώιμο στάδιο της κύησης, καθώς διακρίνεται από μεγαλύτερη ευκρίνεια χάρη στη μικρή απόσταση της υπερηχογραφικής κεφαλής από τη μήτρα.

Αποτελέσματα

Αρχικά, μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι είστε έγκυος αλλά και να εξακριβώσουμε ότι η κύηση είναι ενδομήτρια αλλά και να ανιχνεύσουμε τυχόν εξωμήτριες κυήσεις.

Επίσης μπορούμε να εντοπίσουμε τον αριθμό των εμβρύων σε περίπτωση πολύδυμων κυήσεων. Ελέγχεται η ύπαρξη εμβρυικού πόλου (εμβρύου) και αναζητείται η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου. Έτσι μας επιτρέπεται να ορίσουμε την ηλικία κύησης, να επικυρώσουμε την καλή της έκβαση και ότι δεν έχει παλινδρομήσει.  

Επιπλέον, ελέγχονται τα έσω γεννητικά όργανα της μητέρας για τυχόν παθολογίες (κύστες – ινομυώματα κλπ) που μπορούν να βλάψουν την κύηση.

Τέλος, παίρνετε έναν φάκελο ο οποίος περιλαμβάνει μία αναφορά και φωτογραφίες από όσα έχουμε ελέγξει (φωτογραφίες ανατομίας και 3D) καθώς, επίσης, και όλη την εξέταση  καταγεγραμμένη σε DVD,  ώστε να μπορείτε να  τη δείτε όσες φορές θέλετε.