Υπερηχογραφήματα

Μάθετε για τις ενδείξεις, την διαδικασία και τα αποτελέσματα…

Μέτρηση Τραχήλου

Αποτελεί διακολπική υπερηχογραφική εξέταση, με τη οποία αξιολογείται το μήκος και το σχήμα του τραχήλου της μήτρας, και εκτελείται από την 14η εβδομάδα της κύησης έως και τον τοκετό. Μας δίνει τη δυνατότητα πρόβλεψης πρόωρου τοκετού και έγκαιρης αποτροπής του, αλλά και τη δυνατότητα να επιλέξουμε και να προγραμματίσουμε τον τρόπο διεξαγωγής του τοκετού (φυσιολογικός τοκετός –καισαρική τομή).

Ενδείξεις

Είναι χρήσιμη σε:

  • Όλες τις εγκύους (ασυμπτωματικές)
  • Έγκυες με προηγούμενο ιστορικό πρόωρου τοκετού
  • Έγκυες με ανωμαλίες της  μήτρας (δίκερη, δίδελφη μήτρα κ.ά.)
  • Έγκυες με απειλούμενο πρόωρο τοκετό (με δυνατότητα πρόβλεψης του για τις επόμενες επτά ημέρες)
  • Κυήσεις που παρουσιάζουν πολυδράμνιο, ώστε να αξιολογηθεί η χρήση εκκενωτικής παρακέντησης
  • Κυήσεις που θα υποβληθούν σε προγραμματισμένη καισαρική τομή, ώστε να αποφασιστεί η κατάλληλη ημερομηνία χειρουργείου
  • Κυήσεις που θα υποβληθούν σε πρόκληση τοκετού, ώστε να αξιολογηθεί η πιθανότητα επιτυχίας του
  • Σε παράταση κύησης, ώστε να αξιολογηθεί η πιθανότητα αυτόματης έναρξης φυσιολογικού τοκετού κατά τις επόμενες 10 ημέρες
Pregnant woman in a hospital

Διαδικασία

Η μέτρηση τραχήλου της μήτρας εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς ανάλογα με την ηλικία κύησης κατά την οποία διεξάγεται. Διενεργείται με διακόλπικο υπερηχογράφημα, γι’ αυτό και η μητέρα θα πρέπει να βρίσκεται σε θέση λιθοτομίας (γυναικολογικής εξέτασης).  Χρησιμοποιείται η διακολπική μέθοδος γιατί υπερέχει της διακοιλιακής, καθώς η υπερηχογραφική κεφαλή φτάνει πιο κοντά στον τράχηλο.  Η εξέταση αυτή δεν είναι ευχάριστη για τις περισσότερες γυναίκες, είναι όμως ασφαλής και ανώδυνη.  Για ένα μικρό χρονικό διάστημα (περίπου 30 δευτερόλεπτα) αξιολογείται το μήκος και το σχήμα του τραχήλου και οι μετρήσεις επεξεργάζονται μαζί με άλλες λεπτομέρειες από το ιστορικό της μητέρας από ειδικό λογισμικό πρόγραμμα, ώστε να μας δοθούν οι πιθανοί στατιστικοί κίνδυνοι.

Η μέτρηση τράχηλου συμπεριλαμβάνεται στο πρώιμο υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου και στο υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου.

Με την έγκαιρη πρόγνωση πρόωρου τοκετού, οι γονείς και ο θεράπων ιατρός ενημερώνονται, ώστε να προγραμματιστεί ορθά η περαιτέρω αντιμετώπιση.

Περαιτέρω, με την μέτρηση τραχήλου στην 37η εβδομάδα μπορούμε να προβλέψουμε την αυτόματη έναρξη ωδυνών και τοκετού. Σε περιπτώσεις που θα διενεργηθεί προγραμματισμένη καισαρική τομή και με τη χρήση αυτής της πληροφορίας μπορεί να εξατομικευτεί για κάθε γυναίκα η κατάλληλη ηλικία της κύησης για την προγραμματισμένη καισαρική.