Υπερηχογραφήματα

Μάθετε για τις ενδείξεις, την διαδικασία και τα αποτελέσματα…

Β’ Επιπέδου

Το υπερηχογράφημα Β΄ επιπέδου, αποτελεί μια ακίνδυνη μέθοδο προγεν-νητικού ελέγχου και στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου άλλα και χρωμοσωμικών ανωμαλιών, όπως το σύνδρομο Down. Η εξέταση πραγματο-ποιείται από την 20η έως την 24η εβδομάδα κύησης με σκοπό, αρχικά, να ελέγξει τη δομή του μωρού σας.

Ενδείξεις

Αποτελεί το σημαντικότερο υπερηχογράφημα της κύησης, διότι επιτρέπει έναν πλήρη έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου. Θεωρείται, λοιπόν, μια υποχρεωτική εξέταση για όλες τις εγκύους.

Διαδικασία

Συνιστάται στους γονείς να κάνουν την εξέταση στις 22 εβδομάδες, αφού τότε το έμβρυο έχει το κατάλληλο μέγεθος που επιτρέπει στον εξεταστή να διακρίνει πιο εύκολα την ανατομία του εμβρύου.  Το υπερηχογράφημα γίνεται διακοιλιακά (από την κοιλία της εγκύου). Με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται η ανατομία του εμβρύου κατά συστήματα, καλύπτοντας όλα τα εμβρυικά ζωτικά όργανα (κρανίο, εγκέφαλος, πρόσωπο, σπονδυλική στήλη, θώρακας, καρδιά, γαστρεντερικό, ουροποιητικό, γεννητικά όργανα, άνω και κάτω άκρα, ομφάλιος λώρος, πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα και πλακούντας). Παράλληλα, ο εξεταστής κάνει διάφορες μετρήσεις στο μωρό σας , ώστε να ελέγξει και την ανάπτυξή του. Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος, ο ιατρός σάς εξηγεί τις διάφορες εικόνες που λαμβάνει. Το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου μπορεί να εντοπίσει τις περισσότερες δομικές ανωμαλίες ενός εμβρύου.  Ωστόσο, κάποιες ανωμαλίες δεν αναγνωρίζονται, είτε επειδή δεν «φαίνονται» με την τεχνική των υπερήχων, είτε επειδή εξελίσσονται κατά την διάρκεια της κύησης. Από την άλλη, το φύλο είναι εμφανές σχεδόν πάντα και μπορεί να αναγνωριστεί με ακρίβεια στο 99.9% των περιπτώσεων.

Happy couple with pregnancy news

Παράλληλα, ελέγχεται η ύπαρξη χρωμοσωμικών δεικτών, που προσδιορίζουν την πιθανότητα ύπαρξης χρωμοσωμικών ανωμαλιών (πχ. Σύνδρομο Down). Οι δείκτες αποτελούν «ύποπτα ευρήματα», τα οποία δεν συνιστούν από μόνα τους πρόβλημα, όμως αυξάνουν την πιθανότητα να πάσχει το έμβρυο από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία.

Στις περιπτώσεις που το έμβρυο έχει την κατάλληλη θέση, γίνεται απεικόνισή του με τη μέθοδο της τρισδιάστατης (3D) υπερηχογραφίας. Έτσι, οι γονείς βλέπουν το προσωπάκι του, τους μορφασμούς αλλά και τις κινήσεις που κάνει.

Ύστερα, πραγματοποιείται έλεγχος και μέτρηση του τράχηλου της μήτρα, με την οποία εντοπίζουμε κυήσεις με υψηλό κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Επίσης, διενεργείται αξιολόγηση της ροής του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες με την οποία ανιχνεύονται κυήσεις οι οποίες θα επιπλακούν αργότερα με αρτηριακή υπέρταση (προεκλαμψία) ή επιβραδυνόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου (IUGR).

Τέλος, παίρνετε ένα φάκελο που περιλαμβάνει μία αναφορά και φωτογραφίες από όσα έχουμε ελέγξει (φωτογραφίες ανατομίας και 3D) καθώς, επίσης, και όλη την εξέταση  καταγεγραμμένη σε DVD, ώστε να μπορείτε να  τη δείτε όσες φορές θέλετε.