Υπερηχογραφήματα

Μάθετε για τις ενδείξεις, την διαδικασία και τα αποτελέσματα…

Πρώιμο Υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου

Αποτελεί ένα «μίνι» υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου, με το οποίο γίνεται πρώιμα μια πρώτη εκτίμηση της ανατομίας του εμβρύου. Διενεργείται από την 15η έως και 20η εβδομάδα της κύησης. Περαιτέρω μπορεί να συνδυαστεί με το τριπλό (άλφα) τεστ, σε περιπτώσεις που η αυχενική διαφάνεια δεν πραγματοποίηθηκε.

Ενδείξεις

Αποτελεί ένα επικουρικό υπερηχογράφημα το οποίο διενεργείται σε περιπτώσεις που:

  • Δεν διενεργήθηκε η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας
  • Η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας ήταν αυξημένη
  • Το PAPP-A τεστ έδειξε υψηλό κίνδυνο
  • Προηγούμενη κύηση έπασχε από χρωμοσωμική ανωμαλία
  • Προηγούμενη κύηση είχε κάποια δομική ανωμαλία (συγγενή καρδιοπάθεια)
  • Μονοχοριακή δίδυμη κύηση
  • Τρίδυμη κύηση
  • Επιβαρυμένο ιστορικό μητέρας (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης)
  • Λήψη φαρμάκων που αντενδείκνυνται στην κύηση

Διαδικασία

Το υπερηχογράφημα γίνεται, συνήθως, διακοιλιακά.  Ωστόσο, στις περιπτώσεις που η ανατομία του εμβρύου δεν είναι καλά ορατή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η διακολπική μέθοδος. Περιλαμβάνει έλεγχο όλων των ζωτικών οργάνων του εμβρύου (κρανίο, εγκέφαλος, πρόσωπο, σπονδυλική στήλη, θώρακας-καρδιά, γαστρεντερικό, ουροποιητικό, γεννητικά όργανα, άνω και κάτω άκρα, ομφάλιος λώρος και πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα). Με αυτό τον τρόπο πραγματοποιείται σχεδόν το 90% του ελέγχου που προσφέρει το υπερηχογράφημα Β’ επίπεδου και έχουμε, έγκαιρα, εικόνα για την κατάσταση του εμβρύου. Περαιτέρω, μας δίνει τη δυνατότητα να αποκλείσουμε επιπλοκές που εμφανίζουν οι πολύδυμες κυήσεις, όπως το σύνδρομο έμβρυο-εμβρυικής μετάγγισης των δίδυμων (twin to twin transfusion syndrome – TTTs).

Hands of the father on a pregnant belly

Επίσης, μπορεί να  συνδυαστεί με το τριπλό (άλφα) τεστ, ώστε να εκτιμηθεί η πιθανότητα κινδύνου να πάσχει το έμβρυο από χρωμοσωμικές ανωμαλίες και ανοικτές βλάβες του νευρικού σωλήνα.
Στις περιπτώσεις που το έμβρυο έχει την κατάλληλη θέση, γίνεται απεικόνισή του με τη μέθοδο της τρισδιάστατης (3D) υπερηχογραφίας.

Τέλος, παίρνετε ένα φάκελο που περιλαμβάνει μία αναφορά και φωτογραφίες από όσα έχουμε ελέγξει (φωτογραφίες ανατομίας και 3D) καθώς, επίσης, και όλη την εξέταση  καταγεγραμμένη σε DVD,  ώστε να μπορείτε να  τη δείτε όσες φορές θέλετε.